2.8.2020. patron župe Gospe od Anđela – Gornja Tramošnica

Svake godine, stotinama godina unazad

  i vjerojatno stotinama godina unaprijed hodočasti se Gospi u Gornju Tramošnicu u procesijama.

ŠTA SU PROCESIJE
Riječ „procesija“ potječe iz Latinskog jezika Processio = ophod, napredovanje,povorka. To je vjerski obred i vjerska povorka u kojoj skupina ljudi,prema određenim pravilima, uglavnom pješice ide s jednog mjesta na drugo  ili obilazi određeno mjesto. Tijekom procesije se nosi neko obilješje, uglavnom  sv.Križ. Ova tradicija se posebice održala kod Hrvata- katolika.
Ovako piše na Internetu u Wikipediji
Ali se moramo prisjetiti Procesija iz proteklog stoljeća,kada su Procesije stizale iz Posavine dan uoči Gospe, prašnjavim Tramošničkim putom.  (dio Tramošnice, od Početka u Orlovom Polju pa do Kozića Mi bismo uz put od Orlovog Polja pa do župne crkve izlazili da vidimo Procesije, svako kod svog zaseoka
Dakle, od davnina kako je Gospe od Anđela pa do danas i do vijeka ima i biti će procesija u Tramošnici. Dolazile su ,dolaze i dolazit će procesije iz Vidovica,posavskih sela i župa i ostali, ili dan uoči ili na sam Blagdan
Dolaze sa procesijama hodočasnici Gospi od Anđela da mole Porciunkulski oprost i zagovor  Anđeoske majke kod Svevišnjeg  za nas-grašnike .

ŠTA JE ŽUPA
Izvor Wikipedija Internet
Župa (grčki paroikia - stanovati blizu) je najmanja administrativna jedinica u kršćanskim crkvama. Tradicionalno označava zajednicu vjernika koja živi na određenom području unutar biskupije. Svaka župa ima župnika kao vlastitog upravitelja i vlastitu, mjesnu crkvu. Iako je župa najčešće određena područjem, ona može biti određena i obredom, nacionalnošću i jezikom. Više župa obuhvaćeno je u dekanat, a više dekanata predstavlja biskupiju - time je župa kao prostorna i područna jedinica ustrojstveno povezana s cijelom Crkvom.
Uz župnika (župnog vikara) kao poglavara i pastira (prema Zakoniku kanonskog prava), kapelana i redovnika, osim klera, u župno je djelovanje uključen i laikat predstavništvom u župnim pastoralnim i ekonomskim vijećima, koje njeguje načela supsidijarnosti, solidarnosti i predstavničke demokracije, s obzirom na to da se članovi vijeća biraju na izborima unutar župne zajednice. U tom je smislu zajedničko predstavništvo svećenstva i puka svojevrsno »ogledalo župne zajednice«Nažnost vjerničkog puka (laikata) očituje se i u njegovoj ulozi u prilagođavanju župnog pastorala društvenim promjenama.
Isus Krist kao utemeljitelj kršćanstva još za svog zemaljskog života uspostavlja ustrojstvo i različite zadaće među svojim učenicima, iz kojih će se nakon Njegova Uskrsnuća i Uzašašća, kao svojevrsna dopuna postojećih židovskih vjerskih službi (Mt 5, 17-19), iznjedriti crkvene službe i ustanove. Predajući svoje zemaljsko namjesništvo Petru Krist uspostavlja ustanovu papinstva , dok je još na Posljednjoj večeri ustanovio svećenički red (institucija posvećenog života), službe euharistije i svete mise kao spomen-čina Njegova otkupiteljskog djela (muke, smrti i uskrsnuća). Iako su se prvotni kršćani okupljali u Hramu i sinagogama, vremenom dolazi do odvajanja od židovske tradicije i okupljanja po kućama na »lomljenju kruha«, što je početak institucionalizacije župe kao središta područnog pastoralnog djelovanja. Tako su još rane kršćanske zajednice pokazivale sve jedinstvene značajke Crkve u cjelini: njezinu mučeničku (martiria), bogoslužnu (leiturgia), poslužiteljsku (diakonia - đakonat) i društvenu sastavnicu (koinonia). Ipak, u tom se razdoblju još ne može govoriti o župi u današnjem smislu riječi, već kao o zajednicama što su prisno slavile bogoslužjei društvenu sastavnicu (koinonia). Ipak, u tom se razdoblju još ne može govoriti o župi u današnjem smislu riječi, već kao o zajednicama što su prisno slavile bogoslužje.


Da malo brojimo župnike od događanja 1992-1995. Odmah poslije nemilih događanja 1992-1995. Župnik je bio Fra Marijan Dadić, pa Fra Valerija Stipić, fra Anto Zrakić i sada je Fra Marko .

A na dan Blagdana Gospe od Anđela sve bude rutina : prethode Sv.Mise Trodnevnice (trodnevna duhovna priprema župljana ) koje predvode ugledne crkvene osobe, ove godine su to bili :
- 30.7.2020. Sv.Misu 1. Trodnevnice je predvodio fra Zdravko Anđić – zupnik iz Župe Zovik , a koncelebrirali su mnogobrojni svećenici i kao domaćin župnik  slavljenič. župe , Fra Marko

- 31.7.2020. Sv.Misu 2. Trodnevnice je predvodio fra Ivan Piljić– samostanski vikar Dubrave , a koncelebrirali su mnogobrojni svećenici i kao domaćin župnik  slavljenič. župe , Fra Marko

- 01.8.2020. Sv.Misu 3. Trodnevnice je predvodio  Vlč.  Darko Tomašević prof Bogoslovije Sarajevo i arhiđakon Toliškog Dekanata , a koncelebrirali su mnogobrojni svećenici i kao domaćin župnik  slavljenič. župe , Fra Marko
- 02.8.2020. Veliku Sv.Misu  u 11,00 sati, na dan Blagdana Gospe od Anđela , inače Patrona Župe  Gornja Tramošnica, predvodio je ,njegova svetost dr.monsinjor fra Marko Semren- pomoćni Banja Lučki biskup, a koncelebrirali su mnogobrojni svećenici i domaćin , naš župnik Fra Marko kao domaćin.

Jedina novost ove godine je bilo to da je isjećeno drveće i ponovo u svetištu postavljen  veliki ugostiteljski šator, kaže župnik fra Marko na obavijestima pod Misom  da hodočasnici mogu sjesti i okrepiti se ( tj. jesti i piti- pa valda su zato i došli u  Svetište naše Majke – Gospe )
Sada procesije dolaze dan uoči Gospe, ali i na sam Blagdan Gospe, dolazi se Gospi od moliti za Porciunkulski oprost, obići Gospinu Crkvu i Tramošnici G., ispovijediti se  i pod Sv.Misom pričestiti.
Dolaze standardno dvije procesije uoči Gospe, uvijek je tu  procesija iz Vidovica, malo se svrate u Crkvu uz put, u Donjoj Tramošnici, okrepe, pomole Bogu, odmore, a onda dalje do župe Gornja Tramošnica,do svog cilja.

Samo mala moja opaska :
- prve dvije Sv.Mise - Trodnevnice su bile normalno posjećene
- treća Trodnevnica na dan uoči Gospe ,i ako je puno kojekakvih zabrana i ograničenja u
  vezi sa Korona virusom, posječenija je već proteklih godina
- Patron Župe- Blagdan Gospe od Anđela , velika pučka Sv. Misa, bilo je nešto manje
  posjećeno već ranijih procjenjujem zbog  puno kojekakvih zabrana i ograničenja u
  vezi sa Korona virusom.
Na slikama u privitku  je vidljivo da su svi, i ispovijeditelji- svećenici i ispovijednici kao i svi vjernici, posjetitelji , hodočasnici i svećenici potražili  hladovinu drveća, u hladovini slišali sv.Misu i molili se. A drveća je sve manje  i u Gornjoj i Donjoj Tramošnici.
Drvetu treba puno godina da odraste i da hladovinu  a isto drvo se osiječe brzo (za 1 minut).

Svejedno, velika je ovo organizacija, treba i župnika , Organ.odbora, župljana i župnih vijeća.
Gospa od Anđela je i ove godine okupila mnoštvo u molitvi. Nadamo se i uzdamo u njen zagovor kod Svevišnjeg za sve nas.

Zapisao Tadija Leutar

Pogledajte fotografije Prvi dan trodnevnice

Pogledajte fotografije Drugi dan trodnevnice

Pogledajte fotografije Treći dan trodnevnice

Pogledajte fotografije Patron Župe(02.08.2020)