LJETO 2016. U TRAMOŠNICI D.




Od blagdana Sv.Ivana Krstitelja - kada je i Patron Župe, moglo se pomisliti da osim redovitih nedjeljnih velikih Sv.misa, preostaje samo čekanje početka nogometnog prvenstva , kako bi se relativno monotona svakidašnjica obogatila. Ali, u Donjoj Tramošnici to nije tako.

Svake , pa i ove godine od polovine srpnja do konca prvog tjedna rujna, u Tramošnicu dođu iz dijaspore ( i stariji i mladi).......................

...........Tu borave nekih dva-tri tjedna. Malo bi bilo da se njima ponudi samo hladno piće i neki gril u obiteljskom dvorištu ili u lokalnim ugostiteljskim objektima. Vješti organizatori to vrijeme ikoriste za realiziranje nekih programskih sadržaja koji su i duhovni i svjetovni, sportski i tradicionalni.

Ove godine su , pod jedinstvenim nazivom Tramošnički dani, uspješno organizirane slijedeće manifestacije :

- Postavljanje i posvećenje zvona na grobljansokoj kapeli u D.Tramošnici u organizaciji i 100% finansijskoj potpori Udruge Zavičajnog kluba Tramošnica iz Berna-Švicarska i blagoslov župnika Fra Joze Puškarića i župljana

- 8. Memorijalni turnir u boksu „ Marko Bošnjak“ u organizaciji NK Tramošnica, uz svesrednu pomoć braće Bošnjak , na nogometnom igralištu NK Tramošnica .U okviru ovog turnira , realiziran je slijedeći program :

Petak 29.7.2016 od 19 sati, muzika uživo, uz bogat ugostiteljski dio

Subota 30.7.2016 od 19 sati, malonogometni turnira , muzika uživo , uz bogat ugostiteljski dio

Nedjelja 31.7.2016 od 19 sati : turnir u boksu.
Ove godine su sudjelovale reprezentacije BiH,Hrvatske,Srbije i Slovenije.
( Pogledajte galeriju fotografija )

Prema broju posjetitelja u sve dane, slobodno je zaključiti da je ovakav programski sadržaj u potrpunosti zadovoljio, i da je za svaku pohvalu uloženi trud organizatora.

- Dani sjećanja u organizaciji Udruge branitelja stare župe Tramošnica. Realiziran je slijedeći program:
Ponedjeljak 1.8.2016 u 13 sati položeni su vijenci i izmoljeno opijelo kod središnjeg spomen obilježja u Donjoj Tramošnici. Poslije toga je u župnoj crkvi izmoljena Sv.misa zadušnica za poginule, a u prostorijama Udruge je obavljen prijem za obitelji i rodbinu poginulih i nestalih.
( Pogledajte galeriju fotografija )

Četvrtak 4.8.2016 od 17 sati ,na nogometnom igralištu NK Tramošnica je odigran malonogometni turnir posvećen poginulim i nestalim u domovinskom ratu. Ispunjen je cilj organizatora da se u dane sjećanja svi živi sjete poginulih i nestalih, koji su pomogli da danas živi mogu stvarati svoju sadašnjost i budućnost.
( Pogledajte galeriju fotografija )

- Procesija 2.8.2016 u 9 sati. Župnik fra Jozo Puškarić je ispred župne crkve okupio i poveo procesiju u Gornju Tramošnicu, svetištu Gospe od Anđela. Tog dana se slavi blagdan Gospe od Anđela, i već stoljećima mnoštvo dolazi u svetište, da se moli Gospi za zagovor kod Gospodina, za svekoliki boljitak i svoj i svojih živih te za spokoj dušama umrlih.

Subota 6.8.2016. Postvljanje i posvećenje kipa Gospe kod kapele u Čardaku , u organizaciji mjesnog odbora.
( Pogledajte galeriju fotografija )

Ovo spomen obilježje, Gospa i veliki križ, su zamisao i relaizacija kipara Antuna Jurkića, a znak su vječne zahvalnosti poginulim iz Čardaka u poslednjem ratu. Sv.Misom u subotu 6.8.2016 u 17 sati , pri čemu je spomen obilježje posvećeno, počela je cjelodnevna svečanost u nazočnosti brojnih župljana, a od gostiju je primijećen i glumac Ivo Gregurević. Svi nazočni su mogli sudjelovati u zajedničkom ručku, uz muziku u živo.

Udruga Zavičajni klub Tramošnica Bern-Švicarska u suglasju sa župnikom ugovorila i 100% će finansirati izradu staze od ulazne kapije do kapele i platoa ispred kapele na mjesnom groblju u Tramošnici D.

Osim nabrojanog, Tramošnjani su mogli posjetiti sve manifestacije u organizaciji okolnih župa ,a ističemo samo dio :
- Programe koji su organizirani u G.Tramošnici u prigodi obilježavanja blagdana Gospe od Anđela od 30.7. do 2.8.2016.
- Slatinsko sijelo 2016 dana 3.8.2016.

Tadija Leutar,dipl.ing.